A mesterséges intelligencia 2022 év végi berobbanása korszakváltást jelentett az addig ismert digitális világunkban. Minden olyan informatikai rutin és felhasználói szintű adatvédelmi tudatosság, amit az “ókori”, azaz a kilencvenes évektől 2022-ig tartó informatikai korszakban megtanultunk elavulttá vált, vagy legalábbis jelentős újragondolásra szorul. A mesterséges intelligencia által generált tartalmak, a deepfake videók, klónozott hangok és az egyre kifinomultabb adathalász módszerek miatt a digitális térben való navigálás új készségeket és tudatosságot igényel. A korábban megszokott jelszavak és vírusvédelmi szoftverek már nem elegendőek; az online jelenlétünk és digitális identitásunk védelme sokkal komplexebb és proaktívabb megközelítést kíván.

Míg évtizedek alatt sajátítottuk el a tűzfalak, vírusírtók és erős jelszavak használatát, ma már ennél jóval többre van szükség. A digitális identitásunk védelme komplexebb és proaktívabb megközelítést igényel.

A jogtiszta szoftverek használata is csak az utóbbi években vált általánossá, különösen a KKV-k körében, ahol sokáig az informatikát csak egy szükséges költségnek tekintették. Az AI térhódítása azonban új megvilágításba helyezi az IT szerepét, és felértékeli a digitális tudatosságot.

Az “informatikai ókorban” kifejlődött digitális tudatosságnak szembe kell azonban néznie egy ismeretlen intelligens világgal.

Nem is olyan régen fejest ugrottunk egy új ismeretlen világba, amiről ár tudjuk most már, hogy social mediának hívják. Elképesztő a változás a korábbiakhoz képest. Megtaláljuk rokonainkat, ismerőseinket, influenszerkedhetünk. Mindezt ráadásul ingyen, azonban ennek ára van. Az ingyenes szolgáltatások mögött az adatainkkal való kereskedelem áll.

Kritikusan kell tehát szemlélnünk az AI szolgáltatásokat is és mérlegelnünk kell, hogy mit adunk cserébe az általuk kínált előnyökért.

Az AI korában a digitális biztonság és az adatvédelem fontosabb, mint valaha. A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy adataik értéket képviselnek, és meg kell tanulniuk megvédeni azokat. Elengedhetetlen, hogy tudatosan mérlegeljük, milyen digitális eszközöket és szolgáltatásokat engedünk be az életünkbe, és milyen árat fizetünk értük – akár a személyes adatainkkal.

A jövőben az adatvédelmi oktatás és a felhasználói tudatosság növelése kulcsfontosságú lesz. A technológia fejlődésével párhuzamosan a jogi szabályozásnak is lépést kell tartania, hogy garantálja az egyének jogait és védelmét a digitális térben. Így érhető csak el, hogy az AI valóban egy hasznos eszköz legyen, és ne váljék az ellenőrizhetetlen adatgyűjtés és manipuláció eszközévé.

2024.09.18.

Dr. Kozsla László, AI Officer
Dr. Miklós Péter, adatvédelmi jogász

Olvassa el másik cikkünket is a témában: AI Act

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Miklós Péter Ákos egyéni ügyvéd (székhely: 1028 Budapest, Piszke utca 14., adószám: 42982117-2-41, KASZ szám: 36079442) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon elérhető blogbejegyzések, cikkek nem minősülnek konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő tájékozódni tudjon Dr. Miklós Péter Ákos egyéni ügyvéd szakterületeiről. A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) Elnökségének "Az ügyvédi honlap tartalmáról" szóló 2/2001 (IX.3.) számú állásfoglalásának, valamint a MÜK 6/2018. (III. 26.). számú szabályzatának 10. fejezetében leírtak figyelembevételével készült.  Jogi közlemény.

Honlapkészítés: ZK DESIGN - Ügyvédhonlap