A Kormány meghozta a mesterséges intelligenciáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Rendelet vagy AI Act) végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1301/2024. (IX. 30.) számú határozatát (a továbbiakban: Határozat). A Kormány a Határozatban támogatja, hogy a Rendelet végrehajtása „Magyarországon hatékonyan, a magyar emberek és vállalkozások számára áttekinthetően és ügyfélbarát módon történjen”.

A végrehajtásért felelős szervezet

A Kormány döntése alapján egy új szervezetet fog kialakítani, melynek fő funkciója a Rendelet végrehajtásához szükséges feladatok ellátása lesz. Az új szervezet egy a Rendelet előírásainak megfelelő „szabályozói tesztkörnyezetet” fog létrehozni és működtetni, mely lehetőséget ad az egyes fejlesztések előzetes tesztelésére.

A Határozat az új szervezet feladat- és hatáskörét további elemekkel bővíti, így különösen felelős lesz a bejelentő- és piacfelügyeleti feladatokhoz kapcsolódó hatósági feladatok ellátásáért, az egyablakos ügyintézési rendszer, illetve a Rendelet szerinti egyedüli kapcsolattartási pont működtetéséért. Az új szervezet felügyeletét más országok gyakorlatával ellentétben a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság helyett, a nemzetgazdasági miniszter látja el. Tekintettel azonban az AI-rendszerek által kezelt személyes adatokra, illetve a GDPR és a nemzeti jogszabályok által meghatározott adatvédelmi előírások védelmének jelentőségére, aktív együttműködésre lehet számítani az új szervezet és a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság között.

A Magyar Mesterséges Intelligencia Tanács

A fentieken felül a Határozat kezdeményezi az ún. Magyar Mesterséges Intelligencia Tanács létrehozását is. A Magyar Mesterséges Intelligencia Tanács feladat- és hatásköre a Rendelet végrehajtásával összefüggő iránymutatások, állásfoglalások megfogalmazására, kiadására fog irányulni. A Magyar Mesterséges Intelligencia Tanácsba várhatóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, valamint a Digitális Magyarország Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság delegálhatnak tagokat.

Mindezen feladatok végrehajtására a Kormány 2024. november 30. napjára eső határidőt állapított meg.

Az ismertetett kormányhatározat alapján úgy tűnik, hogy az AI Act egyes rendelkezéseinek végrehajtása Magyarországon is megkezdődött és az elkövetkezendő hónapokban számos változásra számíthatunk. Érdemes lesz fokozott figyelemmel kísérni az események alakulását és a vonatkozó jogszabályok változását, kihirdetését, a Magyar Mesterséges Intelligencia Tanács közleményeit és kiadványait annak érdekében, hogy az iránymutatásokban és állásfoglalásokban foglalt tanácsok figyelembe vételével biztosítható legyen az alkalmazott AI rendszerek jogszerű szolgáltatása, használata. Érdemes lesz továbbá igénybe venni az alkalmazott mesterséges intelligencia rendszer fentebb hivatkozott szabályozói tesztkörnyezetben való mielőbbi felmérésének lehetőségét. Azon vállalkozások számára, amelyek az AI Act szerinti mesterséges intelligenciarendszer szolgáltatónak vagy alkalmazónak minősülnek, javasoljuk mielőbb megfelelő szakértő igénybevételét a jogszabályi megfelelés biztosítása érdekében.

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Miklós Péter Ákos egyéni ügyvéd (székhely: 1028 Budapest, Piszke utca 14., adószám: 42982117-2-41, KASZ szám: 36079442) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon elérhető blogbejegyzések, cikkek nem minősülnek konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő tájékozódni tudjon Dr. Miklós Péter Ákos egyéni ügyvéd szakterületeiről. A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) Elnökségének "Az ügyvédi honlap tartalmáról" szóló 2/2001 (IX.3.) számú állásfoglalásának, valamint a MÜK 6/2018. (III. 26.). számú szabályzatának 10. fejezetében leírtak figyelembevételével készült.  Jogi közlemény.

Honlapkészítés: ZK DESIGN - Ügyvédhonlap